Reklama

Ciasta z malinami

Ich kuszącemu smakowi i zapachowi trudno się oprzeć.

Sernik z musem malinowym

Składniki na 10-12 porcji: Na spód: 14 dag herbatników np. petit beurre, 7 dag roztopionego masła. Na masę serową: 1 kg twarogu sernikowego tłustego lub półtłustego (trzykrotnie mielonego), 5 jajek, 10 dag serka homogenizowanego, 10 dag margaryny lub masła, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 15-20 dag malin, 2 łyżki płatków migdałowych.

Herbatniki rozdrobnij blenderem lub wałkiem na drobny pył. Dodaj roztopione masło, wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wylep dno. Wstaw do lodówki na 30 min.

Reklama

Margarynę lub masło roztop, wystudź. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Ucieraj mikserem tak długo, aż cukier się rozpuści. Wciąż miksując, dodaj roztopiony tłuszcz oraz serek homogenizowany. Następnie dodawaj po jednym jajku. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną, wymieszaj, by nie było grudek.

Maliny rozgnieć widelcem lub rozdrobnij blenderem. Masę serową wylej na ciasteczkowy spód, wierzch wyrównaj łyżką. Łyżeczką od herbaty wyłóż na wierzch masy serowej mus malinowy. Wykałaczką lub widelcem rozprowadź mus po całej powierzchni, tworząc wzorki. Piekarnik nagrzej do 150° C, wstaw tortownicę, piecz ok. 75 minut. Sernik wystudź w uchylonym piekarniku, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin. Tuż przed podaniem wierzch posyp płatkami migdałowymi.

Przygotowanie: 110 minut Porcja: 420 kilokalorii

Ciasto z bezą i kruszonką

Składniki: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 20 dag zimnej margaryny lub masła, 15 dag cukru pudru, 2 żółtka, 50 dag malin. Na bezę i kruszonkę: 3 białka, 10 dag cukru pudru, 10 dag mąki pszennej, 6 dag zimnej margaryny lub masła, 4 łyżki cukru wanilinowego.

Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj pokrojoną w małe kawałki margarynę lub masło, posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier oraz żółtka, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Maliny delikatnie umyj i osusz, rozkładając je na papierowych ręcznikach. Przygotuj kruszonkę. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier wanilinowy, wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj posiekany tłuszcz i połącz składniki kruszonki, rozcierając je palcami.

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na prostokąt. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piekarnik nagrzej do 180° C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 10-15 minut.

W międzyczasie przygotuj bezę. Schłodzone białka włóż do miski i ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec dosypując stopniowo cukier puder. Na przestudzonym kruchym spodzie ułóż maliny i przykryj je pianą z białek. Wierzch posyp kru

szonką. Piecz jeszcze 30-40 minut.


Ciasto jogurtowe z polewą

Składniki: Na ciasto: 30 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 24 dag jogurtu naturalnego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 jajka, 4 łyżki margaryny lub masła, aromat śmietankowy, 30 dag malin. Na polewę: 8 dag kremowego serka śmietankowego, 1/3 szklanki + 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny.

Margarynę lub masło roztop w rondelku lub kuchence mikrofalowej, odstaw by wystygła. Maliny delikatnie umyj i osusz.

Jogurt wymieszaj z sokiem cytrynowym. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz sodę; wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka i rozmąć je widelcem. Dodaj jogurt, wystudzony tłuszcz, kilka kropli aromatu śmietankowego, wymieszaj łyżką lub mikserem. Stopniowo dodawaj suche składniki i mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej połowę ciasta i rozłóż 20 dag malin. Zalej pozostałym ciastem. Piecz 60 minut w temperaturze 160° C. Wystudź.

Przygotuj polewę. Do miseczki włóż serek, dodaj 1/3 szklanki cukru oraz sok z cytryny, wymieszaj, by nie było grudek. Wystudzone ciasto posmaruj polewą, udekoruj pozostałymi malinami i oprósz cukrem pudrem.



Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy