Reklama

Dania z bakłażana

Plastry bakłażana dobrze jest nasolić, by puściły gorzki sok.

Zapiekanka z fetą i bakłażanem

Składniki na 4 porcje: 2 bakłażany (po ok. 40 dag), sól, 15 dag selera naciowego, 30 dag marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1-2 gałązki majeranku, 2-3 łyżki mąki, 8-9 łyżek oliwy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pieprz, słodka papryka w proszku, 50 dag pomidorów z puszki, 250 ml bulionu, 7,5 dag oliwek nadziewanych pastą paprykową, 10 dag sera feta, 7,5 dag wędzonego boczku w plasterkach lub bekonu, tłuszcz do form.

Bakłażany umyć, odciąć końce, pokroić w cienkie, podłużne plastry. Posypać solą i odłożyć na 10 minut, by puściły gorzki sok. Seler naciowy pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Połowę majeranku posiekać.

Reklama

Plastry bakłażana opłukać, osuszyć, oprószyć mąką. Na patelni porcjami rozgrzewać 6 łyżek ole-u. Kłaść bakłażanowe plastry, smażyć po ok. 2 minuty z obu stron. Zdjąć z patelni. Do tłuszczu na patelni dolać 2 łyżki oleju. Zeszklić czosnek i cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy, seler naciowy i marchew. Warzywa krótko poddusić. Przyprawić do smaku pieprzem, solą i papryką. Dodać rozgniecione pomidory i posiekany majeranek. Podlać bulionem. Dusić 5 minut. Oliwki pokroić w cienkie plasterki. Dodać do warzywnego sosu na patelni. Ponownie przyprawić go do smaku. Ser feta pokruszyć.

Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Układać na przemian plastry bakłażana, bocz-ku i porcję warzywnego sosu. Każdą warstwę posypać odrobiną pokruszonej fety. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-30 minut. Gotową zapiekankę posypać listkami majeranku.

Grillowane paczuszki z tofu

Składniki na 4 porcje: 1 bakłażan, 250 g wędzonego tofu, 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka tłuczonego anyżu, pieprz, 2 zielone liście pora.

Bakłażana umyć, osuszyć, odciąć końce, pokroić w cienkie plastry. Tofu pokroić w nieduże pałeczki. W miseczce wymieszać oliwę z anyżem i szczyptą pieprzu. Rozłożyć na blacie plastry bakłażana. Na każdym plastrze położyć kawałek sera i zwinąć w paczuszkę. Paczuszki posmarować ze wszystkich stron doprawioną oliwą.

Liście pora opłukać. Pokroić w wąskie paseczki i przewiązać nimi paczuszki (zamiast pora można wziąć szczypiorek). Paczuszki kłaść na rozgrzanym grillu (patelni grillowej), piec 5-10 minut z obu stron, smarując od czasu do czasu resztą oliwy.

Bakłażanowy wieżyczki z mozarellą

Składniki na 6 porcji: 3-4 pomidory, sól, pieprz, 1 średnia cebula, 3 kulki mozzarelli (po 12,5 dag każda), 12 gałązek rozmarynu, 2-3 gałązki bazylii, 2 bakłażany (po ok. 35 dag każdy), 6-9 łyżek oliwy z oliwek.

Pomidory umyć, wytrzeć do sucha, pokroić na 12 grubych plasterków. Oprószyć je solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Kulki mozzarelli dobrze osączyć z zalewy. Pokroić na 12 plastrów.

Rozmaryn opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oderwać igiełki od dwóch gałązek i drobno je posiekać. Bazylię opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, poodrywać listki.

Bakłażany umyć, wytrzeć do sucha, pokroić na 24 plasterki o grubości około 1,5 cm. Oliwę z oliwek wymieszać z posiekanym rozmarynem. Posmarować nią plastry bakłażanów. Lekko je posolić. Ułożyć na rozgrzanym grillu (ewentualnie w piekarniku z funkcją grill). Piec 8-10 minut. Po 4-5 minutach pieczenia bakłażany obrócić. Połowę plasterków bakłażanów zdjąć z rusztu. Ułożyć na nich (na opieczonej stronie): plastry pomidora, mozzarellę i cebulę oraz listki bazylii. Przykryć plasterkami bakłażanów opieczonych z obu stron. Spiąć gałązkami rozmarynu. Ułożyć na rozgrzanym grillu i piec  jeszcze 4 minuty.



Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: bakłażan
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy