Reklama

Nie bocz się na boczek

Może nie jest zbyt zdrowy, ale za to przepyszny! Od czasu do czasu można zgrzeszyć...

Placek lotaryński

Składniki na 4-6 porcji:Ciasto: 25 dag mąki, 12 dag zimnego masła, 1 żółtko, 2-3 łyżki bardzo zimnej wody, szczypta soli. Nadzienie: 25 dag chudego boczku wędzonego, 5 jajek, 250 ml kwaśnej śmietany, 20 dag sera żółtego, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, świeża bazylia.

Mąkę z masłem posiekać. Dodać żółtko, sól, wodę i jak najszybciej zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i chłodzić przez godzinę. Wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć ciastem natłuszczoną formę do tart. Podpiec 15 minut (200°C).

Boczek pokroić w cienkie paski, usmażyć, mieszając, lekko przestudzić. Jajka rozbić i roztrzepać w misce. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, do-prawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać kawałki boczku, znów wymieszać.

Reklama

Ser żółty zetrzeć na tarce. Masę śmietanową wylać na podpieczone ciasto, posypać żółtym serem. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C, aż jajko się zetnie, a wierzch będzie ładnie zrumieniony. Udekorować listkami bazylii.

Pyzy z boczkiem

Składniki na 8 porcji: 2 kg ziemniaków, 2-3 duże cebule, 20 dag wędzonego boczku, sól, pieprz, świeży majeranek do dekoracji.

Obrać ziemniaki i podzielić na 3 części. Jedną z nich ugotować, a pozostałe zetrzeć na drobnej tarce. Położyć na sitku opartym na misce, aby sok ściekał do naczynia - dzięki temu na dnie zbierze się mączka.

Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc. Dodać do odciśniętych surowych ziemniaków. Dodać też mączkę ziemniaczaną, która zebrała się na dnie miski. Doprawić solą i pieprzem.

Jedną cebulę posiekać i dodać do masy. Całość dobrze wymieszać, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować około 15 minut. Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni razem z posiekaną drugą cebulą. Polać pyzy, udekorować listkami majeranku.

Zapiekanka z marchewką

Składniki na 6-8 porcji: 1 kg ziemniaków, 5-6 marchewek, 3 cebule, 40 dag wędzonego boczku, 10-15 dag żółtego sera, 4 jajka l 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 łyżka smalcu, sól, pieprz, po szczypcie mielonej słodkiej papryki i imbiru.

Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w plasterki. Gotować przez około 12 minut w osolonym wrzątku. Starannie odcedzić.

Na smalcu przesmażyć pokrojony boczek, po chwili wrzucić posiekaną cebulę. Kilka minut smażyć, mieszając. W żarodopornym naczyniu ułożyć warstwę ziemniaków, następnie boczku i znów ziemniaków. Ostatnią warstwę niech stanowią ziemniaki z marchewką. Każdą warstwę posypywać solą, pieprzem, papryką i imbirem.

Całość zalać jajkami dobrze zmieszanymi ze śmietaną, posypać startym serem. Piec 30-40 minut w temp. 190°C


Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: boczek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy