Reklama

Wystrzałowy placek

Znana cukierniczka w kuszącym programie ,,Wypieki z Anną Olson" pokazuje świat pieczonych pyszności, poczynając na muffinkach i bezach, a na kremowych tortach i croissantach kończąc. Przestawiamy jeden z jej przepisów.

Składniki:

- ¾ szklanki masła, miękkiego

- 1 szklanka cukru

- ¼ szklanki śmietanki

- 4 duże jajka

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego

- 1 szklanka mąki

- 1/3 szklanki mielonych migdałów

- 2 łyżki startej skórki z cytryny

- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

- ¼ łyżeczki soli

- 2 szklanki owoców (np. połówki morel, plasterki brzoskwini, połówki śliwek, jeżyny)

- cukier z cynamonem do posypania

Przygotowanie:

Reklama

Nagrzej piekarnik do 175 stop. C. Natłuść brytfankę. Ubij masło z cukrem aż będzie puszyste. Ubij śmietankę, pojedynczo dodawaj jajka. Dodaj ekstrakty z wanilii i migdałów. W oddzielnej misce połącz mąkę, mielone migdały, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i sól. Dodaj całość do masła i mieszaj aż wszystko się połączy.

Przełóż ciasto do przygotowanej foremki, ułóż owoce delikatnie je wciskając w ciasto. Posyp cukrem i cynamonem i piecz przez 25-30 minut. Ostudź przed pokrojeniem i podaniem.

Przepis na wystrzałowy placek pochodzi z programu ,,Wypieki z Anną Olson", który można oglądać począwszy od 1 listopada. Program emitowany jest w soboty i w niedziele w godzinach: 08:05 i 15:00. Oraz w dni powszednie w godzinach: 07:40 i 14:00.


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy