Reklama

Naleśniki z boczkiem i jajkiem

Naleśniki w roli miseczek na farsz i jajko. Inaczej podane, z chrupiącymi brzegami. Zamiast pszennej mąki wykorzystaj żytnią z pełnego ziarna albo gryczaną. Dodaj do nadzienia plasterki cukinii. W wersji wegetariańskiej pomiń boczek. Jajka możesz zastąpić kawałkami mozzarelli. Sos nie jest obowiązkowy, ale warto go podać do naleśników.

Składniki na naleśniki

  • Naleśniki:
  • Jajko L: 1 sztuka
  • Mleko: 125 ml
  • Woda: 125 ml
  • Mąka pszenna: 125 g
  • Olej: ½ łyżki

Składniki na nadzienie

  • Nadzienie:
  • Jajka M: 4 sztuki
  • Pieczarki: 200 g
  • Cebula średnia: 1 sztuka
  • Czosnek: 2 ząbki
  • Boczek (najlepiej cienkie plastry): 100 g
  • Szpinak: 100 g
  • Czerwona papryka: 1 sztuka
  • Chili małe: 1 sztuka
  • Olej: 1 łyżka
  • Natka posiekana: ½ łyżki
  • Pieprz

Składniki na sos

  • Sos:
  • Majonez: 1 łyżka
  • Jogurt gęsty: 2 łyżki
  • Keczup: 3 łyżeczki

Naleśniki z boczkiem i jajkiem - wykonanie:

Jajko roztrzep, dodaj mleko, wodę i mąkę. Dokładnie wymieszaj, odstaw na kilka minut. Nagrzej piekarnik do 180°C.

Pokrój boczek, pieczarki potnij na plasterki, paprykę na paski, chili na małe krążki. Posiekaj cebulę i czosnek.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, czosnek, boczek i paprykę. Smaż razem przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu, dodaj chili i szpinak. Kiedy listki zmiękną, zdejmij z palnika.

Usmaż naleśniki na muśniętej olejem patelni. Z tej ilości ciasta powinny wyjść 4 placki. Włóż je do żaroodpornych naczyń. Nałóż farsz. Zrób wgłębienie i wbij jajko. Piecz przez ok. 10 minut, aż białko się zetnie.

Reklama

Po upieczeniu posyp natką i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki sosu, podawaj do naleśników.

Przepis pochodzi z książki Beaty Grątkowskiej i Igora Grątkowskiego "Praktykulinarni. Szybko i zdrowo od śniadania do kolacji".

Zobacz inne przepisy z tej książki:

Makaron z fasolą i szpinakiem

Makaron z cukinią i pomidorkami

Warzywa po sycylijsku

Panzanella - sałatka z pomidorów z chlebem





Fragment książki
Dowiedz się więcej na temat: szybki obiad | szybki i tani obiad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy