Reklama
Na kłopoty trawienne

Dieta usprawniająca pracę jelit i wątroby

By jelita i wątroba funkcjonowały bez zarzutu.

Często po posiłku czujesz ból brzucha? Towarzyszy temu uczucie rozpierania, narzekasz na wzdęcia? Układ trawienny, zwłaszcza jelita, tak reaguje na zbyt tłuste i obfite posiłki. Natomiast charakterystyczne ugniatanie z prawej strony brzucha może być symptomem przeciążonej wątroby.

Jak sobie pomóc?



Przyjrzyj się swojej diecie. Zrezygnuj z tłuszczów zwierzęcych, smażonych potraw. Jedz małe porcje co 2-3 godziny. Tłuste wędliny i mięso zastąp drobiem i warzywami (karczochy). Wyeliminuj alkohol, mocną herbatę i kawę, a zamiast późnej kolacji - wypij zioła (ostropest). Codziennie jedz porcję pieczywa pełnoziarnistego, do sałatek dodawaj otręby. Dzień powitaj oczyszczającym koktajlem buraczano-marchewkowym.

Ostropest

Ziele ostropestu przypomina wyglądem oset. Ostropest jest zielem niezwykłym, ponieważ działa zbawiennie na komórki wątroby. Dzieje się tak za sprawą flawonoidów, zwłaszcza sylimaryny. To właśnie ona zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, sprzyja także regeneracji komórek wątroby.

Reklama

Karczochy

Korzeń tego egzotycznego warzywa zawiera inulinę, natomiast liście - cynarynę. To właśnie te substancje usprawniają przemianę materii pobudzając produkcję żółci. Obniżają także poziom złego cholesterolu. Wątroba najlepiej oczyszcza się podczas snu, dlatego poleca się na dobranoc napar z korzenia, liści karczocha (możesz dodać ziele mniszka lekarskiego lub ostropestu). Wsyp do szklanki po łyżeczce dwóch wybranych ziół, zalej 250 ml wrzątku, zaparz pod przykryciem.

Burak i marchew

W diecie oczyszczającej i usprawniającej przemianę materii nie może zabraknąć tych dwóch warzyw. Surową marchewkę i buraki jedz jak najczęściej pod postacią surówek, koktajli oraz jako przekąskę między posiłkami. Gotowane warzywa mają wysoki indeks glikemiczny, o czym powinni pamiętać odchudzający się.

Soja

W diecie poprawiającej trawienie i pracę wątroby powinny znaleźć się: ryż, soczewica, groszek, fasola, orzechy, kiełki, a także soja. Badania naukowe wykazały, że fosfolipidy sojowe działają regenerująco na komórki wątroby, uzupełniając ubytki i naprawiając jej uszkodzenia. Dlatego właśnie soję, także soczewicę oraz fasolę i inne rośliny strączkowe warto jeść codziennie, pod każdą postacią i na stałe włączyć do swego menu.

Pieczywo gruboziarnista

Da nam błonnik oraz witaminy z grupy B. Są one ważne dla układu trawiennego. Błonnik działa niczym miotełka w jelitach pobudzając je do szybszego działania, zaś wit. B jest niezbędna dla prawidłowej pracy wątroby.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy