Dieta dla uczulonych na salicylany

Masz alergię na kwas acetylosalicylowy? Uważaj nie tylko na leki, ale również na dietę, bo wiele pokarmów zawiera salicylany.

Po posiłku mogą więc nagle pojawić się wypryski, katar, obrzęk, a nawet wstrząs anafilaktyczny. By ocenić stopień uczulenia, przez 2 tygodnie jedz żywność bez salicylanów, po czym przez 3 dni stopniowo je wprowadzaj.

Jeśli objawy alergii powrócą, należy na stałe wykluczyć z diety produkty uczulające.

Bezpieczna żywność

Bez obaw jedz ziemniaki, kapustę, cebulę, seler, dania z fasoli, soczewicy, soi, a także sałatę lodową i rzepę. Z owoców zalecane są banany, gruszki, limonki.

Jakie przyprawy?

Reklama

Unikaj goździków, curry, garam masali, mięty, tymianku i rozmarynu, papryczki chili. Dania przyprawiaj oregano, majerankiem, bazylią i kolendrą.

Napoje na celowniku

Niewskazane są herbata czarna, zielona, mięta i kawa. Bez obaw pij mleko, kakao, wodę, rumianek, słabą herbatkę z dzikiej róży, a z alkoholi - białe wino.

Twój jadłospis

Śniadanie: bułeczka z białym serem i szczypiorkiem; banan.

Obiad: kalafior z makaronem razowym pod beszamelem.

Kolacja: naleśnik z dżemem gruszkowym.

35/2014 Na Żywo

Na Żywo

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL